Aloittelija-info - BPM

BPM

bpm

BPM (Beats Per Minute) - iskua minuutissa tarkoittaa kappaleen nopeutta, eli tempoa. Usein samassa genressä olevien kappaleiden tempot ovat lähellä toisiaan. BPM-listauksesta ei ole juurikaan apua "yhden genren klubi-DJ:lle" joskin sekalaisempaa materiaalia soittavalle DJ:lle BPM-listaus voi olla kätevä apuväline. Tämän laskeminen helpottaa toisaalta myös miksaamisen opettelua. Lukuja voi käyttää suuntaa-antavina, mutta lopullisen biittien yhteensopivuuden ja hienosäädön tarpeen kertoo ainoastaan DJ korva ja sen tarkkuus (joka kehittyy myös kokemuksen myötä).

Jotkut soittimet ja mikserit osaavat laskea suuntaa-antavia tuloksia. Tempon voi kuitenkin laskea (tarkemmin) itse. Laita biisi soimaan ja aloita laskeminen tahdin ensimmäisestä iskusta, jolloin myös laitat kellon käyntiin. Laske 20 iskua, pysäytä kello ja katso mitä se näyttää. Tämän jälkeen jaa luku 1140 kellon osoittamalla ajalla. Eli :

1140 / sekuntikellon näyttämä aika 20:lle iskulle = Iskua minuutissa

Biittien laskemiseen on myös kehitetty taulukoita, jolloin et tarvitse laskinta ollenkaan, tästä voit avata printattavan mallilistan (A4).

Jotkut myös keräävät netissä ihan biisikohtaisia listoja biiteistä. Myös joitakin tietokoneohjelmia on kehitetty tuohon tarkoitukseen. Alta voit ladata muutamia vaihtoehtoja :


BPM Timer v.0.4 (Shareware) (106kt ZIP)
BPMcount v1.0 (Freeware) (6kt ZIP)