Aloittelija-info - DJ pähkinänkuoressa

DJ pähkinänkuoressa

dj1 DJ (Suom. Tiskijukka) on henkilö joka vastaa asiakkaille suunnatusta levymusiikista. DJ:n työpaikkoina toimii niin radioasemat ja diskot kuin klubi-tapahtumat sekä erilaiset tilaisuudet joissa soitetaan levymusiikkia. Usein DJ:n työhön sisällytetään myös pieniä juontotehtäviä sekä valomiehen (LJ) tehtäviä, eli DJ joutuu myös hoitamaan tanssilattian valojen käytön.

DJ:n ohjenuorajana ja "illan punaisena lankana" toimii usein ns. musiikkilinjaus joka on päätetty joko tapahtuman, tilaisuuden tai soittopaikan imagon mukaan. Usein DJ:lle paras soittopaikka on sellainen jossa musiikkilinjaus ei ole liian tarkka. Osaavan DJ:n käsissä iltaa voi myös maustaa kappaleilla jotka eivät kuulu yleiseen musiikkilinjaukseen. Onnistuessaan nämä kappaleet toimivat hyvänä piristysruiskeena niin asiakkaille kuin työntekijöillekkin. DJ:t tuovat keikoilleen mukanaan oman levystön joka kattaa osittain tai kokonaan soittopaikan musiikkitarjonnan. Omien levyjen joukossa on juuri näitä mausteita joilla kukin DJ tekee illasta erilaisen ja samalla itsensä näköisen.

DJ:n tehtävä on huolehtia siitä, että yleisö viihtyy. Työajat ovat vaihtelevia; yleensä keikka sijoittuu ilta kahdeksan ja aamu neljän välille - harva paikka tarvitsee DJ:tä päivisin. Päiväkeikkoja ovat usein esimerkiksi erilaisten liikkeiden avajaistilaisuudet ja erilaiset päivätapahtumat. DJ-toiminta on osana suurempaa kokonaisuutta joka tunnetaan nimellä Musiikkijuontaja. Joissakin työpaikoissa musiikkijuontajan tehtäviin kuuluu DJ-osa-alueen lisäksi myös karaoken pitäminen sekä mahdollisesti myös erilaiset juontotehtävät. Juontajan tai karaokeisännän tehtävät eivät kuitenkaan ole DJ-työn osa-aluetta.

Ammattitaitoisen DJ:n tulisi ymmärtää ja osata käyttää työkalujaan (eli soittolaitteita) riittävällä ammattitaidolla. Pelkkä musiikin tuntemus ei riitä kun keikan aikana kohdataan ongelmatilanteita (tai aiheutetaan niitä itse omalla osaamattomuudella). Kukaan ei ole seppä syntyessään, aina on aikaa oppia lisää!

DJ:n tulisi huolehtia tärkeimmästä työkalustaan, eli kuulostaan, vaikka se usein onkin suhteellisen vaikeata. Järkevimpiä ratkaisuja on teettää itselleen mittatilaustyönä kunnon korvatulpat joiden kanssa voi käyttää kuulokkeita normaalisti. Vaikka toisin uskotaan, niin korvatulppien avulla myös kuulee helpommin - tuplat suodattavat taustahälyä jolloin voimakkaammat äänet erottuvat selvemmin (esimerkiksi puhe ravintolan taustametelistä). Ammattilaisille suunnattuja (ja erilaisilla metelialtiilla aloilla käytettäviä) korvatulppia on saatavilla usealla suodatusteholla. Hintaa tulpille kertyy noin 150-200 euroa.

dj2 Hyvä DJ ei kangistu kaavoihin vaan on kokoajan valmis opettelemaan uusia kujeita. Erilaiset miksaustyylit ja kikkailut antavat lisämakua jokaiseen iltaan, tällöin myös nautittavuus ja mielenkiinto niin soittamiseen kuin kuulijoilla kuuntelemiseen säilyy. Tätä työtä on rakastettava ja siitä on nautittava, jotta aito fiilis näkyisi myös ulospäin. Motivaation säilyttämiseksi kannattaa pyrkiä soittelemaan monipuolisesti eri paikoissa, koska monesti suppeasti muutamassa paikassa soittelu johtaa kaavoihin kangistumiseen ja työhön kyllästymiseen. Jotkut DJ:t ovat taas suuntautuneet pelkästään tiettyyn osa-alueeseen ja soittavat vain "itsensä näköisiä" keikkoja. Näitä DJ:tä ovat mm klubi-DJ:t, sekä turntablistit.

Harva pääsee rikastumaan DJ:n työllä. Palkkaus riippuu työnantajasta ja kokemuksesta. Palkkahaarukka on todella suuri - aloitteleva DJ tienaa alle 50€ illassa kun taas kokeneemmat pääsevät useiden satojen eurojen keikkapalkkioihin. Keskimääräinen palkka resident-DJ:llä liikkuu noin 100-150€ haarukassa (per keikka).