Aloittelija-info - Miksaus

Miksaus

Kirjoitin tämän biittimiksausohjeen aloitteleville immeisille. Lista poikkeaa kaikista muista biittimiksausohjeista siinä, että siihen on selkeästi eritelty mitä tehdään missäkin vaiheessa cd-soittimella, mikserillä, sekä kuulokkeilla. Tämän pitäisi auttaa aloittelevaa henkilöä eri toimintojen hahmottamisessa. Itse miksaustekniikka, sorvaus, sekä kuulokkeiden käyttö on vain yksi tekniikka monien joukossa. Käytännössä alla kirjoitettu tapa miksata on kuitenkin sellainen, että sen pitäisi toimia ympäristössä kuin ympäristössä. Oli monitori-kaiutinta tai ei. Palautetta ja kysymyksiä saa lähettää :) Yhteystiedot tekstin lopussa.

- Caro²

1 Musiikki soi A-pesästä

CD-soitin:
Paina A-levyn näyttöön REMAIN aika
2 Valmistaudutaan uuteen levyyn

Mikseri:
Vedä CH2-(volume)liuku alas (jos ei jo ole), ja paina CH2 kuulokkeisiin. A-levy soi kanavassa CH1, B-levy soi kanavassa CH2.
Kuulokkeet:
Molemmat kuupat korville (siksi aikaa kun säädetään kappale miksausvalmiiksi).
3 Uutta levyä miksattavaksi

CD-soitin:
Laita cd B-pesään, ja laita näyttöön ELAPSED aika
4 Maksimikohdan etsiminen

CD-soitin:
Kelaa kappale kohtaan jossa se soi "täydeltä laidalta". Tämän jälkeen säädetään mikseriä ->
4.1 Nollatason säätö (uuden sukupolven) mikseristä

Mikseri:
Säädä GAIN niin, että ledit hyppivät keskimäärin nollatasossa. Keskimääräinen nollataso katsotaan maksimin ja minimin puolesta välistä (esimerkiksi ledit nousevat +6dB:n kohdalle - ja alin palava ledi on -6dB. Tällöin keskimääräinen taso on 0). Tämä on tärkeää sen takia, että saadaan kappaleet soimaan samalla voimakkuudella toisiinsa nähden. Eli tasoitetaan äänitteiden tasoerot gainia käyttämällä.
5 Cuen merkkaus

CD-soitin:
Vaiheittain:

1) Kuuntele miten kappale alkaa
2) Ota kappale alkuun, paina PLAY ja pysäytä kappale ensimmäisen iskun kohdalle painamalla PAUSE
3) Etsi oikea kohta käyttämällä pitch-bendiä (Hakupyörällä tai + / - napeilla). Oikea kohta on se, missä ensimmäisen iskun ensimmäinen frame nakuttaa.
4) Kun oikea kohta on löytynyt, merkkaa siihen CUE-piste (laitekohtainen, merkataan joko painamalla CUE- tai PLAY-nappia).
5) Kokeile onko CUE-piste oikeassa kohdassa. Laita levy soimaan, paina CUE, ja sitten PLAY (Lähteekö soimaan oikeasta kohdasta?).
Oldschool / Nuskool

Mikseri:
Oldschool: Kuulokkeissa CH2
Nuskool: Kuulokkeissa CH1 & CH2
Kuulokkeet:
Joko toinen kuuppa korvalla tai molemmat
6 Levyn lähettäminen soimaan

CD-soitin:
Laita B-levy soimaan A-levyn tahtiin.
7 Bendaaminen & pitchaus

CD-soitin:
Vasen käsi pitch-bendille, oikea käsi pitch-liu'ulle. Pidä kappale jatkuvasti pitch-bendiä käyttämällä kohdallaan! Kun olet kaksi kertaa peräkkäin korjannut bendillä samaan suuntaan (saaden biitit pysymään synkassa), vasta sen jälkeen siirrä pitch-liukua samaan suuntaan mihin korjasit (jos korjasit nopeuttamalla, kasvata pitch-lukua, jos korjasit hidastamalla, vähennä pitch-lukua). Levyjen soitto on kahden käden työskentelyä, soita siis kahdella kädellä! Se on nopeampaa ja tarkempaa!
8 Biitit on mielestäsi kohdallaan. Tarkistetaan:

Mikseri:
Laita Ch1 ja Ch2 kuulumaan kuulokkeista.
Kuulokkeet:
Molemmat kuupat korville (minimoidaan ulkopuoliset häiriöt).
8.1 Testataan :)

CD-soitin:
Lähetä B-levy soimaan A-levyn "ykkösellä" (*1). Bendaa kappaleet tarkalleen kohdalleen. Kuuntele kappaleita päällekkäin niin kauan kuin on tarpeellista varmistuaksesi että biitit ovat synkassa! (~30-45s riittänee).
9 Biitit ovat synkassa. Seuraava vaihe?

CD-soitin:
Paina B-pesä alkuun CUE-napilla!
9.1 Sitten ruvetaan vaihtamaan!

CD-soitin:
Pistä B-levy soimaan A-levyn "ykkösen" kohdalla (*1)
9.2 Vaihto alkaa

CD-soitin:
Käytä pitch-bendiä korjataksesi lähetyksen epätarkkuus
Oldschool / Nuskool

Mikseri:
Oldschool: Kuulokkeissa CH2
Nuskool: Kuulokkeissa CH1 & CH2
Kuulokkeet:
Joko toinen kuuppa korvalla tai molemmat


Kuuntele vaihdon aikana että biitti pysyy kohdallaan! Jos ei pysy, bendaa soittimesta!
10 Valmistaudutaan CH2:n (B-levyn) ylös tuomiseen

Mikseri:
Käännä CH2:sta (B-levy) EQ-potikoita haluttuun asentoon. Yleensä ylöstuotavasta kappaleesta vähennetään taajuuksia kääntämällä bassot kokonaan pois, sekä vähentämällä diskantteja. Nämä ovat kuitenkin kappalekohtaisia toimenpiteitä - eikä valmista kaavaa ole.
11 Aletaan pikkuhiljaa tuomaan miksattavaa kappaletta ylös

Mikseri:
Nosta CH2 (B-levy) liukua ylös niin että miksattava levy (B-levy) alkaa kuulumaan pikkuhiljaa enemmän, ja enemmän A-levyn tahdissa.
11.1 Kappaleen sisään sorvaaminen

Mikseri:
Käännä eq-potikoita sopivassa tahdissa pikkuhiljaa ylöspäin (Sorvataan kappale sisään). ÄLÄ käännä soivan kappaleen equja pois ENNEN KUIN kappaleesta on meno laantunut (muuten kuulostaa huonolta)! Nosta CH2-kanavan EQ-potikoista lisää taajuuksia ylös silloin kun kuulosta hyvälle. Tämän toimenpiteen läpivieminen on jokaisen DJ:n opeteltava itse korvakuulolta. Valmista kaavaa "sorvaamiseen" ei ole, vaan se on tehtävä aina kappale- ja vaihtokohtaisesti.
11.2 Kappaleet soivat päällekkäin

Mikseri:
Anna vaihdon rauhallisesti rullata eteenpäin. Kikkaile vaikka liukujen, equjen, tai efektien kanssa jos siltä tuntuu. Älä kikkaile liikaa, muuten vaihto voi kuulostaa huonolta.
11.3 Aletaan sorvaamaan edellistä kappaletta ulos.

Mikseri:
Ulos sorvaamisen voi suorittaa usealla eri tavalla: 1) antaa A-levyn soida loppuun asti, tai 2) sorvata pikkuhiljaa taajuuksia pois B-levyn tieltä. Muista kuitenkin: ÄLÄ OTA A-LEVYÄ LIIAN NOPEASTI POIS! Vaihto töksähtää ja kuulostaa todennäköisesti huonolta!
12 Kun vaihto on tehty

Mikseri:
Vedä CH1-liuku alas
13 Siirry takaisin alkuun, ja vaihda seuraava levy :)


Muistettavaa levyjen yhteen miksaamisessa!

1) Älä soita melodioita päällekkäin (Elleivät OIKEASTI sovi sävellajeiltaan!)
2) Älä soita vokaaleja päällekkäin (Elleivät esm mene samassa sävellajissa ja / tai vuorotain!! Mutta EI päällekkäin).
3) Älä anna basso-kuvioiden soida päällekkäin! Jos toisen levyn basso-kuviot saa eq:lla häivytettyä, niin tee niin. Joskus basso-kuviot ovat kuitenkin niin selkeitä, ettei eq auta. Sellaisessa tapauksessa pitää biisit miksata niin, ettei kuviot pääse menemään päällekkäin.
4) Älä soita edes basareita päällekkäin ILMAN equttamista (tähän kohtaan löytyy toki muutamia poikkeuksia)!
5) Älä laita kappaleita soimaan päällekkäin “mistä tahansa kohdasta”! Kappaleet koostuvat ns. Patterneista. Jokainen patterni sisältää (yleensä) 32 iskua (tähän sääntöön on poikkeuksia). Kappaleessa tapahtuvat muutokset tapahtuvat aina patternin alusta, ns “ykkösestä” alkaen. Miksattavat biisit lähetetään myös soimaan “ykkösellä” = patternin ensimmäisestä iskusta alkaen. Tämän ansioista niin miksattavassa levyssä, kuin soivassa levyssä muutokset tapahtuvat samalla hetkellä. Tämä tuo sulavuutta vaihtoihin. 32 iskun patternit eivät päde radio-versioihin, video-editteihin, tai yleensäkään lyhyempiin versioihin.
6) Equja käännetään usein myöskin juurikin "ykkösen kohdalla", ei välttämättä hitaasti koko patternin ajan. Riippuu miksaustavasta, kappaleista, ja siitä miten dj haluaa milloinkin kappaleen tuoda ylös.
7) Vielä kerran: Vältä kaikkea jossa voi mennä eri sävellajit solmuun!

Sekä viimeisenä kaikkein tärkein sääntö! Kun nämä olet sisäistänyt ja oppinut, heitä kaikki em. ohjeet romukoppaan, ja kehitä oma tapasi soittaa! Nämä ovat vain yhdet perusteet, jotka opittuasi voit luoda oman pohjan, oman tyylin soittaa!


Vaihto tiivistettynä:

Musiikki soi A-pesästä
Uusi levy tyhjään pesään
Soitetaan miksattavan levyn maksimikohdasta ja säädetään mikseristä kappaleen tasot kohdalleen
Merkataan miksattavaan levyyn cue-piste
Lähetetään levy soimaan
Biitataan levyt (bendaus / pitchaus)
Otetaan Cue:lla miksattava levy alkuun
Lähetetään miksattava levy soivan levyn tahdissa
Tuodaan miksattava levy ylös, ja sorvataan equilla sisään.
Annetaan biisien soida päällekkäin, ja lopuksi joko sorvataan vanha kappale pois, tai odotetaan sen loppumista.


(C) Karo Holmberg / http://mr-dj.org
7.11.2004 - Lappeenranta (Tarkistettu 18.2.2007)