Aloittelija-info - Scratchaus

Scratchaus

Kun hallitset Beatmiksauksen ja haluat oppia jotain uutta, niin scratchaaminen (eli levyn "raapiminen") on myös yksi perustaidoista. Scratchaaminen tarkoittaa levyn heiluttamista levysoittimen neulan alla edestakaisin. Myös joillakin markkinoilla olevilla CD-soittimilla voi scratchata, mutta tässä jutussa paneudutaan alkuperäiseen vinyylisoittimilla tapahtuvaan scratchaukseen.

scratchaus

Kohta, jota scratchataan voi olla yksittäinen biitti tai vokaaliosuuden pätkä. Scratchaamista saatetaan luulla yksinkertaiseksi levyn eteen- ja taaksepäin heilutteluksi, mutta todellisuudessa se on paljon monipuolisempaa.

Usein scratchaamisessa ongelmaksi muodostuu neulan pomppiminen. Pomppimisen estämiseksi tulee käyttää laadukkaita "levymattoja" (slipmats, jotka asetetaan levyn alle - neulan on helpompi seurata raitaa ja levyä paikoillaan pidettäessä lautanen saa pyöriä vapaasti),myöskin tarkoitukseen sopivalla äänirasialla ja hyvällä soittimellakin on merkitystä. Eniten neulan pomppimista aiheuttaa kuitenkin väärä käsitekniikka. Kun kädenliikkeesi ovat sulavia ja pehmeitä ei neulakaan enää pompi niin paljoa. Neulan pomppimista voidaan estää myös lisäämällä neulapainetta, mikä tosin lisää samalla myös sekä levyn, että neulan kulumista. Neulapainetta voidaan lisätä asettamalla äänivarren vastapaino kokonaan sisään. Joissakin levysoittimissa äänivarren korkeutta voidaan myös lisätä, mikä kasvattaa neulapainetta edelleen.


Erilaisia scratcheja on olemassa monenlaisia, mutta tässä niistä yleisimmät:

Baby Tämä on yksi helpoimmista scratcheista. Siinä levyä työnnetään eteenpäin ja välittömästi sen jälkeen takaisinpäin yhden biitin alueella. Crossfaderia ei tarvitse käyttää. Babyssä voi käyttää myös eri nopeuksia tai tehdä sen toisinpäin.
Scribble Scribble muistuttaa hiukan Babyä, mutta liike on pienempää ja nopeampaa. Tehdäksesi tämän, sinun täytyy jännittää käsivartesi lihaksia samalla kun kätesi on vinyylillä, jolloin kätesi värinä aiheuttaa nopeat ja pienet heilautusliikkeet. Tärkeää on katsoa, että levy liikkuu neulan alla vain pienellä alueella ja järkevässä tahdissa.
Tear On käytännössä samanlainen, kuin Baby, mutta takaisinveto on jaettu kahteen osaan siten, että ensimmäinen takaisinveto-osa on nopea ja jälkimmäinen puolikas taas hitaampi.
Chop (Stab) Käsiliike on jälleen kerran sama, kuin Babyssä, mutta erona on se, että takaisinveto leikataan pois mikserin crossfaderilla. Aluksi faderin pitää olla siis auki, ja juuri ennen takaisinvetoa se pitää vetää kiinni, jolloin ääntä ei kuulu. Ajoituksen pitää olla tarkka, jotta liike onnistuu.
Forward Forward on hieman Chopin tyylinen, mutta siinä levyn annetaan soida vapaasti eteenpäin työntämisen sijasta. Sitten levyä vedetään takaisin päin crossfaderi kiinni (kuten Chopissa) ja annetaan jälleen soida. Tämän scratchin vaikeus on siinä, että levy on vedettävä mahdollisimman nopeasti täsmälleen samaan kohtaan, mistä se alunperinkin lähti.
Chirp Levyä eteenpäin työnnettäessä ala sulkea crossfaderia lopussa. Kun vedät levyn takaisin ala avata crossfaderia. Tästä tuloksena pitäisi syntyä siritysääniä (Chirp=siritys).
Transformer Tämän liikkeen alussa faderin pitäisi olla suljettuna. Sitten levyä aletaan vetää ja työntää neulan alla ja liikutetaan faderia auki ja kiinni useita kertoja peräkkäin. Tästä tuloksena pitäisi syntyä änkyttävältä kuulostava ääni. Scratchin lopussa faderin pitäisi olla jälleen kiinni. Tämän scratchin tekemiseen vaaditaan tarkkuutta.
Flare Flare on hiukan saman tyylinen, kuin Transformer, mutta tässä scratchissa aloitetaan faderi auki. Eteenpäin levyä työnnettäessä faderi täytyy nopeasti sulkea ja avata jälleen. Takaisinvedolla sama pitäisi tehdä jälleen ja lopussa faderin olisi oltava auki.
Orbit Orbit on ikään kuin tuplattu Flare, sillä siinä eteenpäin levyä työnnettäessä faderi on ensin auki, josta se laitetaan kiinni, auki, kiinni ja jälleen auki. Sama toistetaan takaisinvedolla. Scratchin idea on muodostaa avaamisista ja sulkemisista tietynlainen rytmitetty jakso.
Crab Tämä scratch vaatii tekijän ammattitaidon lisäksi myös kunnollisia laitteita, sillä se vaatii kunnollisen, lähes kitkattomasti liikkuvan crossfaderin. Kohta, jossa juuri kuulet toisen levysoittimen on nimeltään "sisäänleikkauspiste" ("cut in" point). Crab alkaa faderi suljettuna niin, että peukalosi on "sisäänleikkauspisteen" kohdalla ja loput sormesi faderin sivussa kiinni. Eteenpäin työnnön aikana jokaisen sormesi (ensin pikkurilli, sitten nimetön, keskisormi ja lopuksi etusormi) tulisi työntää faderi peukalosi luo, jonka puolestaan pitäisi palauttaa faderi takaisin muille sormille. Näin pitäisi onnistua muodostamaan rytmitys feidaukselle, jotta scratch onnistuu.

Teksti: Jani W., julkaistu ja muokattu luvalla.