Aloittelija-info - Wannabe DJ?

Wannabe DJ?

wannabedj Ylläpidolle on tullut runsaasti kyselyjä miten aloittaa Dj:n hommat. Tässä muutamia vinkkejä lyhyesti, kattavamman selvityksen saat sivustomme aloittelijan oppaasta.

Dj:n työ on kutsumusammatti ! Jos et ole täysin varma että haluat uhrata rahaa, aikaa ja hermojasi alussa hyvinkin pienen keikkapalkan takia - kannattaa koko homma unohtaa. Tätä työtä on rakastettava, jotta jaksaa vuodesta toiseen.

Kaiken A ja O on harjoittelu. Kannattaa ottaa yhteyttä vaikkapa johonkin alalla toimivaan ohjelmatoimistoon ja sitä kautta yrittää päästä mukaan. Jos sinusta huokuu oikeaa asennetta ja halua yrittää, on ohjelmatoimistoilla usein ylimääräisiä soittimia mitä voi lainata harjoittelua varten. Alussa parasta harjoitusta on seurata jonkun kokeneen dj:n soittoa ja sitten hänen opastuksella itse harjoitella.

Keikka on väärä paikka harjoitella esim. miksaamista jos homma ei kotona treenatessa pysy hanskassa. Alussa varsinkin kaikki kokeneempien soittajien palaute on kultaakin kalliimpaa - älä koskaan väheksy heidän antamaa palautetta !

Jos et ole varma mitä haluat soittaa niin ei kannata hätääntyä, tuossa tapauksessa alussa on turha suuntautua mihinkään erikoiseen musiikkilajiin vaan opetella soittamaan humpasta houseen kaikenlaista musiikkia. Myöhemmin miksaustaitojen yms kasvaessa voi alkaa suuntaamaan soittotyyliään johonkin suuntaan. Suurin osa tunnetuistakin dj:stä ovat joskus uransa alussa soitelleet naistentansseista lähtien kaikenmoisissa tilaisuuksissa. Usea dj ei koskaan edes suuntaudu tiettyyn musiikkilajiin vaan monet soittavat vaihtelevasti mitä milloinkin, jos et löydä alussa itsellesi sitä "oikeata tyyliä" niin ei hätää, kyllä se löytyy itsestään jos niikseen tulee.

Usein kysytyin kysymys on "Vinyyli vai CD?". Mielestäni hyvä Dj hallitsee molemmat formaatit halveksumatta toista. Nykypäivänä on helpompi aloittaa cd:llä ja taitojen karttuessa siirtyä soittamaan vinyyleillä jos halua riittää. Nykyään vain vinyyli-formaatissa olevien levyjen saanti rajoittuu valitettavan harvoihin paikkoihin =(

Suurin harjoittelun kohde alussa on miksaaminen. Tämän taiteenlajin opettelu alkaa muutama sekunnin pituisista mixeistä ja taitojen karttuessa jatkuu useita minuutteja kestäviin mixauksiin. Jokainen osaa vaihtaa biisejä, mutta puhtaasta miksaamisesta ja omaperäisestä tyylistä erottaa Dj:n koneesta. MUISTA TÄMÄ!