Aloittelija-info - Tekijänoikeudet Dj-toiminnassa

Tekijänoikeudet Dj-toiminnassa

Esipuhe

Teosto ja Gramex nousevat ravintoloissa työskentelevien tiskijukkien keskusteluissa jatkuvasti esiin. Keskusteluita värittää kuitenkin lähinnä olettamukset, kuulopuheet ja ennakkoluulot, sillä todellista tietoa näihin liittyen on tarjolla vain vähän. Seuraavassa kerrotaan tarkistettua faktaa kyseisistä organisaatioista ja tekijänoikeuslaista, sekä sen valvonnasta.

Tekijänoikeus

Minkä tahansa taiteellisen teoksen tekijällä on oikeudet teokseensa. Nämä oikeudet ovat olemassa teoksen syntyhetkellä, eikä teosta tarvitse näiden oikeuksien saamiseksi viedä mihinkään rekisteriin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, ettei teosta saa muokata, kopioida tai esittää ilman tekijän lupaa.

Tekijänoikeuslaki

Tekijänoikeuslailla pyritään suojaamaan taiteellisen teoksen tekijän oikeudet. Suomessa voimassa oleva tekijänoikeuslaki on nimeltään Tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404 ja sen viimeisin uudistus astui voimaan vuoden 2006 alussa. Tekijänoikeuksia valvovat tekijänoikeusjärjestöt pohjaavat toimintansa tekijänoikeuslakiin. Tekijänoikeuslaki on luettavissa täällä

Tekijänoikeusjärjestöt

Tekijänoikeuksia valvovat tekijänoikeusjärjestöt. Näitä löytyy lähes kaikista maista, ja niiden toiminta on joka maassa samankaltaista. Suomen merkittävimpiä tekijänoikeusjärjestöjä ovat Teosto, Gramex, Kopiosto, Kuvasto, Sanasto ja Tuotos. Tässä oppaassa keskitytään Teostoon ja Gramexiin.

Teosto

Teosto on säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikinkustantajien tekijänoikeusjärjestö. Tämä tarkoittaa käytännössä musiikkikappaleen tekijöitä, ei esittäjiä tai tuottajia. Kappaleen tekijän on oltava Teoston jäsen, jotta Teosto valvoo hänen oikeuksiaan ja välittää hänelle rahaa teostensa käytöstä. Www.teosto.fi.

Gramex

Gramex on esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusjärjestö. Käytännössä he myöntävät siis luvat levy-yhtiöiden ja kappaleiden esittäjien puolesta ja välittävät näille teosten käytöstä maksetut maksut. www.gramex.fi.

Luvat

Pääsääntöisesti kaikkeen musiikin käyttöön tarvitaan jonkinlaisia lupia sekä Teostolta, että Gramexilta. Lupa on haettava esimerkiksi teoksen kopiointiin ja julkiseen esittämiseen. Musiikkia sisältävää yleisötapahtumaa järjestettäessä on järjestäjän haettava luvat julkiseen esittämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa baareja, ravintoloita ja konsertteja. Tässä oppaassa julkisen esittämisen lupaan ei perehdytä tarkemmin, koska se ei ole DJ:n vastuulla. Keikalle mennessänne tämän luvan tulisi olla jo hoidettu.

Musiikkikappaleen kopiointi

Musiikkikappaleen kopiointiin tarvitaan luvat sekä Teostolta, että Gramexilta. Tähän on olemassa kaksi vaihtoehtoa DJ-sopimus tai kopiointilupa. DJ-sopimuksella saadaan käytännössä vuodeksi käyttöoikeus tiettyyn määrään kopioituja kappaleita, kun taas kopiointiluvalla haetaan oikeus kopioida yksittäinen kappale. Kopiointilupa on voimassa ikuisesti.

Edellämainituilla luvilla voit käyttää kopiota dj-käytössä, mutta et esimerkiksi voi niiden perusteella julkaista näistä kappaleista tehtyä mixtapeasi tai myydä kappaletta edelleen.

DJ-sopimus

DJ-sopimus tehdään vuodeksi kerrallaan. Sitä varten täytät sopimuslomakkeet sekä Teostolle, että Gramexille. Sopimus tehdään tietylle kappalemäärälle, jonka perusteella sopimuksen hinta määräytyy. Palautettuasi sopimuslomakkeet molemmille organisaatioille, saat postitse laskut. Sopimus on voimassa heti laskut maksettuasi. Kappalemäärät ja hinnat ovat vuonna 2007 seuraavat:

1-300 raitaa: 200€ (Gramex) ja 100€ (Teosto) = 300€
301-500 raitaa: 220€ (Gramex) ja 150€ (Teosto) = 370€
501-700 raitaa: 240€ (Gramex) ja 200€ (Teosto) = 440€

Sopimuksen tehtyäsi saat kuljettaa keikoille mukaan sopimuksen osoittaman määrän esimerkiksi tietokoneen kovalevylle tai tyhjälle cd-levylle (datana tai audiona) tallennettua musiikkia. Kappaleiden tulee olla laillisesta lähteestä peräisin, eli esimerkiksi kaupasta ostetulta levyltä tai nettimusiikkikaupasta ostettu tiedosto. Vertaisverkoista ladattu kappale ei ole laillisesta lähteestä. Sinun ei tarvitse omistaa kopioimaasi levyä. Kappaleen kopioimiseksi saat murtaa levyllä tai tiedostossa olevat kopiosuojaukset. Sinulla ei tarvitse olla keikalla mukana mitään tositetta dj-sopimuksesta, vaan asia voidaan tarkistaa myöhemmin.

Vuoden jälkeen kopioidut kappaleet tulee yksilöidä vuosi-ilmoituksessa sekä Teostolle, että Gramexille. Tähän tarvitset esittäjän ja kappaleen nimen, tekijät (säveltäjä, sanoittaja, sovittaja), kappaleen keston, levy-yhtiön, sen äänitteen ISRC-koodin jolta kopio on otettu ja kappaleen raitanumeron kyseisellä äänitteellä.

Kopiointilupa

Kopiointilupa haetaan yksittäisen kappaleen kopioimiseen äänitteeltä toiselle. Tämä lupa on voimassa rajoittamattoman ajan ja kopio on käyttöoikeuksiltaan rinnastettavissa alkuperäiseen äänitteeseen. Lupa tulee hakea sekä Teostolta, että Gramexilta. Gramexin hinta yksittäisen raidan kopioinnille vuonna 2007 on 1,25€ ja vähimmäislaskutus 10€. Gramexilla tämä lupa on nimellä ”Kopiointilupa”. Teoston yksittäisen raidan hinta on 0,10€ ja vähimmäislaskutus 17€. Lupa löytyy nimellä ”Taustamusiikkitallenne”. Nopea laskutoimitus tuottaa seuraavan tuloksen: kannattava minimimäärä kopioitavia kappaleita on 170kpl ja tälle tulee hintaa 229,50€. Lupaa hakiessa tarvitset samat tiedot kuin DJ-sopimuksessa.

FAQ

K: Olen menossa ravintolaan DJ-keikalle. Joudunko maksamaan julkisesta esittämisestä?
V: Et joudu, ravintola hoitaa tämän maksun.

K: Soitan keikalla vain kaverin tekemiä biisejä. Joutuuko ravintola maksamaan kuitenkin?
V: Kyllä, julkisen esittämisen suhteen ei ole merkitystä onko kappale Teoston alainen vai ei.

K: Soitan keikalla poltettuja levyjä. Voinko tehdä näin ja mitä se edellyttää?
V: Poltetut levyt edellyttävät joko DJ-sopimusta tai kopiointilupaa Teostolta ja Gramexilta. Lisäksi polttamasi biisit tulee olla peräisin laillisesta lähteestä.

K: Ostin nettimusiikkikaupasta mp3-muodossa olevan kappaleen. Voinko polttaa tämän levylle ja käyttää keikoilla?
V: Voit, mutta joudut maksamaan DJ-sopimuksen tai kopiointiluvan.

K: Ostin nettimusiikkikaupasta mp3-muodossa olevan kappaleen. Soitan sitä suoraan tietokoneen kovalevyltä. Joudunko kuitenkin maksamaan dj-sopimuksen tai kopiointiluvan vaikka formaatti ei muutu?
V: Joudut. Olet jo kopioinut tiedoston nettimusiikkikaupasta koneellesi. Myös tiedoston siirto lasketaan kopioinniksi. Vuonna 2007 yhdenkään Suomalaisen nettimusiikkikaupan käyttöehdot eivät salli heidän myymilleen kappaleille ammattilaiskäyttöä.

K: K: Löysin ulkomaisen nettimusiikkikaupan, jonka käyttöehdoissa sanotaan, että heiltä ostettuja kappaleita saa vapaasti käyttää dj-käytössä. Pitääkö tämä paikkansa?
V: Heidän käyttöehtonsa koskevat yleensä vain heidän kotimaataan, eivätkä päde Suomessa. Joudut siis maksamaan DJ-sopimuksen tai kopiointiluvan. Jos kuitenkin löydät heidän käyttöehdoistaan kohdan, jossa niiden kerrotaan koskevan koko maailmaa (tai Eurooppaa), niin voit ilman DJ-sopimusta ajaa biisin ulos juuri siitä tiedostosta, mihin sen lataat. Et kuitenkaan saa kopioida sitä esimerkiksi cd:lle.

K: Latasin vertaisverkosta mp3-muodossa olevan kappaleen. Voinko käyttää tätä keikoilla jos minulla on DJ-sopimus tai kopiointilupa?
V: Et voi. Kopion lähteen tulla olla laillinen. Käytännössä tämä tarkoittaa kaupasta ostettua levyä tai tiedostoa.

K: Lainasin kirjastosta/kaverilta levyn, jonka haluaisin kopioida keikkakäyttöön. Voinko tehdä niin, jos minulla on DJ-sopimus tai kopiointilupa?
V: Voit. Sinun ei tarvitse omistaa kopion lähdettä, mutta muista ottaa kaikki raportointiin tarvittavat tiedot ylös, ennen levyn palautusta.

K: Lähetin kotimaiseen nettimusiikkikauppaan kyselyn, saako heidän kappaleitaan käyttää DJ-käytössä. Vastaus oli myöntävä. Pitääkö tämä paikkansa?
V: Todennäköisesti ei. Tällä hetkellä yhdenkään kotimaisen nettimusiikkikaupan käyttöehdot eivät sisällä ammattilaiskäyttöä. Asia kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti Gramexilta.

K: Onko kappaleiden käyttö DJ-toiminnassa aina kaupallista toimintaa?
V: Eurooppalaisessa lainsäädännössä erotetaan yksityinen käyttö ja julkinen esittäminen. DJ-toiminta on aina julkista esittämistä ja täten rinnastetaan mahdollisesti muualla määriteltyyn kaupalliseen käyttöön.

K: Uusi tekijänoikeuslaki kieltää kopiosuojausten murtamisen. DJ-sopimuksen kohdalla kuitenkin lukee, että suojauksen saisi murtaa. Mikä on oikein?
V: Gramex on julkisesti ilmoittanut, että DJ-sopimuksen ja kopiointiluvan käyttäjillä on oikeus murtaa kopiosuojaukset. Tämä lausunto menee lain edelle.

K: Teoston mielestä kopiosuojausta ei saa murtaa, mutta Gramex väittää päinvastaista. Kumpaa uskon?
V: Gramexia. Gramex edustaa äänilevytuottajia, jotka ovat kopiosuojausten takana. Täten Gramexin sana painaa asiassa enemmän, eikä Teosto voi tähän puuttua.

K: Sain kaverilta hänen itse tekemäänsä (”teostovapaata”) musiikkia ja poltin ne hänen luvallaan levylle keikkakäyttöön. Tarvitsenko tähän DJ-sopimusta tai kopiointilupaa?
V: Et tarvitse. Teosto ja Gramex edustaa vain omia asiakkaitaan, eikä kaverisi ole yksi näistä. Sen sijaan sinun on tarvittaessa kyettävä osoittamaan levyn sisältö ”teostovapaaksi”, ja että sinulla on tekijän lupa tämän käyttöön. Kannattaa siis pyytää lupa kaveriltasi kirjallisena. Myös suullinen lupaus on pätevä, joskin vaikeampi todistaa kiistatilanteessa.

K: Toimme bileisiin soittamaan ulkomaalaisen DJ:n. Hän aikoo soittaa keikan poltetuilta levyiltä. Kuka maksaa luvat, mitä lupia tarvitaan ja kenelle maksetaan?
V: Tämän ulkomaalaisen DJ:n tulisi olla maksanut kopioinnista oman maansa tekijänoikeusjärjestöille. Maksut suoritettuaan levyt ovat käyttökelpoisia koko maailmassa. Teidän vastuullanne on vain lupa julkisesta esittämisestä, joka maksetaan omille järjestöillemme.

K: Otin DJ-sopimuksen vuosi sitten 300:lle kappaleelle. Aion pitää täsmälleen samat kappaleet mukana myös seuraavan vuoden. Joudunko maksamaan lupamaksun uudestaan?
V: Joudut. DJ-sopimus tehdään vuodeksi kerrallaan. Kyse on tavallaan vuokrasopimuksesta, jossa vuokraat tietyn määrän kappaleita käyttöösi vuodeksi. Jos käytät samoja kappaleita pidemmän aikaa, voi kopiointilupa olla dj-sopimusta taloudellisempi ratkaisu.

Päivitetty: 4/2007